Klimaat Algarve

Het kilmaat in de Algarve

De Algarve is het zuidelijkste deel van Portugal op het Iberisch schiereiland. De provincie Algarve beslaat de hele breedte van Zuid Portugal. In het oosten vormt de Rio Guadiana de grens met buurland Spanje. De Algarve heeft een fantastisch subtropisch klimaat en met jaarlijks een gemiddelde van 3000 zonuren, is het zelfs zonniger dan Californië. Het mediterrane klimaat  zorgt er voor, dat de winters aangenaam en mild zijn met zelfs in de ‘donkerste maanden’ december en januari nog vijf zonuren per dag. De meeste regen valt in de winter, van november tot april. Op regendagen kan de temperatuur zakken tot een graad of 14, maar op de zonnige winterdagen is het al snel tussen de 18 en 21 graden, dus ideaal wandelweer.

ZOMER
In de maanden juni tot september zijn de dagen gevuld met zonneschijn en soms  zinderende warmte. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 25 graden, en bereikt zijn piek in juli en augustus met ongeveer 30 graden. Dit is te warm om te wandelen. In september schommelt de temperatuur ongeveer rond de 25 graden, wat een wandeling weer mogelijk maakt. De aantal  zonuren is in deze periode 12 uur per dag, en de neerslag is vrijwel te verwaarlozen.

HERFST
Vergeleken met Noord en West Europa zijn de maanden oktober en november warm, met een gemiddelde temperatuur in oktober van 22 graden, en in november 19 graden. Oktober heeft ongeveer 8 zonuren per dag, en november ongeveer 6 zonuren per dag en de regenkansen worden al wat groter. Het “natte” seizoen wordt vaak ingeluid met korte onweersbuien die veroorzaakt worden door depressies boven de Atlantische Oceaan. Het aantal regendagen is nog beperkt en het is ideaal weer voor wandelaars.

WINTER
Deze periode loopt van december tot februari en de  wintertemperatuur is in de Algarve is erg mild. De gemiddelde temperatuur is overdag ongeveer 16 graden. Ondanks het feit dat in deze maanden statistisch de meeste regen valt, zijn de dagenlang aaneengesloten grijze luchten, zo bekend uit Noord en West Europa, in de Algarve een uitzondering. De meeste regen valt weliswaar in deze periode, maar over het algemeen in felle regenbuien die gepaard gaan met onweer. Wat ook vaker gebeurd is dat er een warmtefront uit Afrika overkomt en zelfs in de wintermaanden kan de temperatuur oplopen tot 20-22 graden. Het aantal zonuren in deze periode is ongeveer 6 en de Algarve is weer groen, de rivieren staan vol water en de amandelbomen beginnen te bloeien. Dit is een fantastische periode om te wandelen.

LENTE
De lente bestrijkt de periode is van maart tot mei. Een heerlijke periode om de winter in Noord en West Europa even te vergeten, en om de Algarve te bezoeken. De temperaturen klimmen omhoog en de zon komt weer terug. De gemiddelde temperatuur is 18 graden in maart, 20 in april en 22 graden in mei en het aantal zonuren per dag is ongeveer 9. Alle wilde bloemen zijn uit, de fruitbomen staan in bloei en de wilde orchideeën steken de koppen op. Ook de trekvogels komen terug voor de zomer en het is heerlijk wandelen in deze periode.